Τι είναι το Arkki.

Τι είναι το Arkki.

109        108          

Από τον Ιούνιο του 2014, το Arkki προσφέρει την παιδαγωγική καινοτομία της Φινλανδίας στα παιδιά της Ελλάδας και της Κύπρου. Μετά από δύο δεκαετίες έρευνας και εφαρμογής στην Φινλανδία, το Arkki έχει καθιερωθεί ως το πιο πρωτοποριακό και εκτενές πρόγραμμα αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης για παιδιά στην Ευρώπη. Με την διαρκή παιδαγωγική υποστήριξη Φινλανδών Αρχιτεκτόνων και εκπαιδευτικών, το Arkki στην Κρήτη παρέχει εκπαιδευτικά εργαστήρια σε παιδιά νηπιακής (4-5) και παιδικής ηλικίας (6-13). Στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης του Arkki, οι μικροί μας φίλοι εξερευνούν το φυσικό και χτισμένο περιβάλλον με όλες τους τις αισθήσεις. Μαθαίνουν να σκέφτονται έξω από τυποποιημένα πρότυπα, φτιάχνοντας με τα χέρια τους πρωτότυπες κατασκευές. Μέσα από τον σχεδιασμό και τον πειραματισμό μαθαίνουν να εκτιμούν τη δημιουργική διαδικασία, ενώ μέσα από την αυτοαξιολόγηση αναπτύσουν την κριτική τους σκέψη: Στο Arkki δεν υπάρχουν βαθμοί, ούτε βραβεία. Η ανταμοιβή που παίρνουν τα παιδιά για την εργασία τους είναι η ίδια τους η κατασκευή.       
Όλα τα εργαστήρια του Arkki ενισχύουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη συστηματική σκέψη, τη λεπτή κινητικότητα και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Όσο για την αρχιτεκτονική, χρησιμοποιείται ως πλαίσιο για μια πραγματικά διεπιστημονική, πολυαισθητηριακή εκπαιδευτική εμπειρία, σύμφωνα με την μαθητοκεντρική προσέγγιση του Reggio Emillia:στα παιδιά παρέχονται διαρκώς ερεθίσματα τα οποία τα βοηθούν να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους , ώστε να οικοδομήσουν προοδευτικά την δική τους σκέψη. Με τον τρόπο αυτό, γίνονται οι "αρχιτέκτονες" του δικού τους μέλλοντος, με ευθύνη για τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.
Τα εργαστήρια του Arkki στην Ελλάδα διδάσκονται από Έλληνες αρχιτέκτονες και εκπαιδευτικούς, με πιστοποίηση από την Φινλανδία. Όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία για τα εργαστήρια, παρέχονται από το Arkki.
         Για να δείτε το πρόγραμμα του 1ου κύκλου των  εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 4-5 πατήστε εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα του 1ου κύκλου των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 6-13 πατήστε εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα του 2ου κύκλου των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 4-5 πατήστε εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα του 2ου κύκλου των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 6-13 πατήστε εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα του 3ου κύκλου των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 4-5 πατήστε εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα του 3ου κύκλου των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 6-13 πατήστε εδώ.

Για να δείτε το νέο πρόγραμμα του Arkki (ΟΚΤΩΒΡ.-ΝΟΕΜΒΡ-2017) για τις ηλικίες  4-5   και   6-13  . πατώντας στις αντίστοιχα πεδία-ηλικίες.

Ενδιαφέρεστε για αυτό το πρόγραμμα; Συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος